Kan technologische vooruitgang helpen om de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan?
De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering zijn vandaag de dag voor ons allemaal voelbaar. We zien het aan de steeds extremere weersomstandigheden en het geleidelijke verlies van herfst en lente. En vandaag weten we al dat de mens, of beter gezegd de menselijke technologie, grotendeels verantwoordelijk is. Het zijn onze auto\’s, fabrieken en apparaten die broeikasgassen produceren.
Maar dit roept de vraag op of technologie kan helpen om deze problemen op te lossen. We hebben immers al luchtzuiveraars, uitlaatfilters en ontzwavelingssystemen uitgevonden om luchtvervuiling tegen te gaan. Dus waarom kunnen we geen andere uitvinden die nog effectiever zijn?
Helaas is het tot nu toe onwaarschijnlijk dat zoiets zal gebeuren. De belangrijkste reden hiervoor is geld. Dit komt omdat dergelijke technologie inherent onrendabel is, d.w.z. het is niet winstgevend. Daarom zijn bedrijven er niet erg happig op om ze te produceren en worden ze niet aan klanten gepresenteerd. Zelfs de emissiecontroles voor auto\’s zijn bij wet geregeld.
Dus wat als een ondernemer geïnteresseerd zou zijn in het milieu en eraan zou willen werken? Helaas zou hij geen kans maken en snel failliet gaan. Door de geschiedenis heen zijn er wel pogingen geweest om dat te doen, maar die zijn mislukt omdat mensen niet geïnteresseerd waren. Het probleem is dat mensen hun comfort niet willen opgeven.
Als we echt iets aan dit probleem willen doen, zullen we nationale en misschien internationale financiering nodig hebben. We hebben al gezien met Covid wat een verschil financiering kan maken als vaccinaties tegen Covid binnen een jaar worden geproduceerd. Maar er is niet alleen geen wil, de staat heeft ook geen geld om een dergelijk project te financieren. Als gevolg daarvan zal het klimaat blijven verslechteren en ons geen goed doen; integendeel, het zal ons in de toekomst veel kosten.