De Grote Migratie van Afrikaanse DierenHet


dierenmigratie op het land staat op het punt te beginnen.

Wie doen er mee?

De enorme en gevarieerde kudde bestaat voornamelijk uit gnoes, 1,5 miljoen in getal. Ze krijgen gezelschap van een half miljoen gazellen en een kwart miljoen zebra\’s. Maar er doen ook andere dieren mee. Maar er doen ook andere dieren mee. Roofdieren worden vertegenwoordigd door duizenden leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena\’s. En natuurlijk roofvogels. Voor de roofdieren is de kudde een enorm reservoir aan voedsel. Veel dieren sterven van uitputting en roofdieren hebben het minder druk met jagen. De massa dieren moet vele rivieren oversteken waar hongerige krokodillen al wachten. De meest gevreesde is de Mara rivier. Ongeveer een kwart miljoen dieren zullen hun bestemming, de vlakten van het Masai Mara National Park in Kenia, niet bereiken. Maar de volgende keer zullen miljoenen anderen de pelgrimstocht weer maken.

lvi u stromu

Wat drijft hen op hun reis?

Waarom doen dieren het überhaupt? Waarom vechten ze vrijwillig voor hun leven? Hebben ze honger en dorst? Is het voor het behoud van de soort? Men denkt dat het te maken heeft met de complexe onderlinge relaties tussen klimaat, bodem en voedsel. Maar zelfs experts die dit interessante fenomeen al vele jaren bestuderen, kunnen sommige eigenaardigheden van de migratie van dieren niet verklaren. Het mysterie blijft:

– Waarom maken dieren de reis herhaaldelijk als ze worden blootgesteld aan extreme omstandigheden en velen sterven tijdens de reis?

– Waarom gaan dieren naar gebieden die eigenlijk droger zijn en worden ze daarom niet aangetrokken door het \’vooruitzicht\’ van veel groen voedsel?

zebry u vody

Er is al iets verklaard

Wetenschappers die de wetten van het serengeti-systeem bestuderen, hebben zeer interessante bevindingen gepubliceerd. Er is bijvoorbeeld ontdekt dat sommige herbivoren zich verrassend ongemakkelijk voelen bij permanent geïrrigeerde groene savanne. De hoge vochtigheid veroorzaakt voor hen onaangename schimmelziektes. Veel van zulke natte gebieden worden ook vaak een enorme broedplaats voor lastige insecten. De gevreesde tseetseevlieg bijvoorbeeld, die de veroorzaker is van slaapziekte, komt hier voor. Verder onderzoek heeft ook een interessant feit aan het licht gebracht. Dieren zoeken naar grassen die rijk zijn aan calcium en fosfor. Deze zijn vooral belangrijk voor de voeding van zwangere vrouwtjes. Dierlijke instincten werken gewoon in hun voordeel, ook al lijkt hun gedrag op het eerste gezicht volkomen onbegrijpelijk voor mensen!